Bižuterie – vše, co potřebujete vědět

V dnešním článku si posvítíme na bižuterii. Dozvíte, se jak ji poznat, jaké jsou rozdíly i jaké jsou nejlepší bižuterie v ČR.

 

Co je bižuterie?

Bižuterie nabízí nekonečné možnosti šperků a ozdob, protože je vyrobená z materiálů, které nejsou tak drahé jako je například zlato, platina a drahokamy, v čele s diamanty. Její předností je hlavně cenová dostupnost, ale navzdory tomu nabízí precizní zpracování, které uspokojí každého, kdo se touží zdobit.

bizurterie-nahrdelnik-detail

Jak poznat bižuterii?

Šperky z bižuterie se od šperků ze zlata a dalších drahých kovů liší tím, že postrádají puncovní označení a samozřejmě je rozdíl v ceně.  Její výhodou jsou nejen klasické, ale i velice odvážné šperky, které se přizpůsobují nejnovější módě. Obzvláště pro mladé umělce jde o možnost realizovat své nápady.

bizurterie-nahrdelnik

Jaké jsou rozdíly mezi bižuterii a výrobky z drahých kovů?

Bižuterie se už tradičně vyrábí z různých levnějších kovových slitin, jako je mosaz a nikl, které mohou být pro efekt pozlacené nebo postříbřené. Drahé kameny jsou imitovány skleněnými korálky a syntetickými kameny, které mají hlavně zdobící efekt. Není vzácností najít i výrobky z plastů, akrylových komponentů, z textilu a kůže, kombinované se skleněnými a kovovými prvky. Na rozdíl od šperků z drahých kovu, bižuterie není investice s vysokou tržní hodnotou, ale jde o méně trvanlivé produkty s dekorativním účelem.

bizuterie-sperk

Kde se vyrábí bižuterie?

V Česku je výroba bižuterie už historicky na světové úrovni a nejprestižnějším pokračovatelem, který vyrábí originální šperky je firma Preciosa v Jablonci nad Nisou. Její vlajkovou lodí jsou originální šperky s křišťálem, který čeští mistři dovedli od 14. století k dokonalosti. Světově uznávané jsou šperkové broušené kameny, perly a perličky. Více o Jablonecké bižuterii zde.

V dlouhé historii, kam až sahá touha člověka zdobit se, je mnoho zajímavostí. V Čechách se například skleněné ozdoby objevily už ve 13. století pod vlivem středověkého křesťanství, kdy se vyráběly na Šumavě vinuté růžencové perle tzv. pateříky. Turnovští mistři skláři se zase zbavili benátské konkurence tím, že na začátku 18. století vynalezli kompoziční sklovinu, ze které dokázali vytvořit sklo napodobující proslulý královský diamant, ale také imitace různých drahých kamenu, jako je topaz, smaragd, safír, ametyst nebo i vzácný český granát.

 

Top bižuterie v ČR

Po roce 1989 státní podniky přecházely do soukromého vlastnictví a také vznikly malé řemeslné dílny. V 90. letech se hlavními představiteli ve výrobě a prodeji bižuterie staly akciové společnosti Preciosa, Jablonex, Ornela, Bižuterie Česká mincovna, Železnobrodské sklo a Jablonex.

Jablonecká bižuterie je stále symbolem kvality a mnohaleté tradice, především zásluhou řemeslných i technologických dovednosti.

Muzeum bižuterie – jaké navštívit?

Mimořádně ucelenou sbírku bižuterie nabízí Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, které má ve svých sbírkách 12 milionů předmětů. Další místa, kde se lze s výstavami bižuterie setkat, jsou například Uměleckoprůmyslové muzeum v Praze. Moravská galerie v Brně, Sklářské muzeum Nový Bor, Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě.