Háčkování s korálky? Vše co potřebujete vědět

Háčkování neznamená jen staromódní ubrusy od babičky, je to technika, kterou si můžete vytvořit spoustu krásných a různorodých výrobků. Je to moderní a kromě oblečení nebo hraček můžete pomocí háčku stvořit např. zajímavé šperky a bižuterii
hackovani-s-koralky

Materiál, co budete na háčkování potřebovat

Než začnete s tvořením, je potřeba vědět, jaký materiál použít. Co všechno potřebujete k tomu, abyste mohli háčkovat s korálky? 

Háček

Háčky se prodávají v různých velikostech a materiálech. Zvolený materiál je na vás, zato velikost háčku je závislá od příze, kterou použijete. Čím tenčí příze, tím menší číslo na háčku, a naopak. Správné číslo háčku se vždy dozvíte na etiketě příze. 

Příze

Příze existuje snad ve všech materiálech, velikostech, tloušťce i barvách, jaké si jen dovedete představit, proto vybrat tu pravou nemusí být vždy jednoduché. Pokud jste se dali na háčkování bižuterie s použitím korálků, pak budete vybírat z těch nejtenčích přízí. Mezi ty patří Sněhurka, Perlovka, Lily nebo Kordonet. K háčkování některých náramků můžete místo příze použít tenký drátek, cca 0,2 mm. 

Korálky a komponenty

Při háčkování s korálky se neobejdete bez korálků a dalších komponentů. Nejoblíbenějšími korálky na takové tvoření jsou rokajly. Vyrábějí se ve velikostech od 1 mm po 8 mm. Na náramky a náhrdelníky možná budete potřebovat karabinkové zapínání. Hodit se vám můžou štrasové komponenty právě v kombinaci s karabinkovým zapínáním.  Pokud háčkujete korálkové dutinky, zvláště pokud jsou větší, je vhodné do nich pořídit plastovou hadičku, aby výsledný produkt dobře držel tvar. K dutinkám dále budete potřebovat kaplík s dírkou na konci a ketlovací jehlu.

 

Co vše se dá vyrobit háčkováním s korálky?

Možná si lámete hlavu s tím, co vše se dá háčkováním s korálky vyrobit. Možností je velká spousta, nejčastějšími výrobky jsou třeba obyčejné korále, nebo i složitý náhrdelník. Oblíbené jsou také korálkové náramky, náušnice nebo gumičky do vlasů. Mezi méně typické výrobky z korálků patří např. lapače snů. Více v našem článku Návody na háčkování.

 

Techniky

Jak háčkovat s korálky? Můžete si vybrat hrubou přízi, ideálně žinylkovou, a zatímco budete háčkovat klasickým způsobem dokola, občas přidáte nějaký ten větší korálek. Tímto způsobem nejčastěji vznikají krásné gumičky do vlasů, korálky zde tvoří jen decentní doplněk. Háčkovat můžete pouze pomocí řetízkových ok tak, že do každého oka vložíte korálek, a tím vám vznikne např. krásný řetízkový náramek. Pokud jste si k háčkování vybrali tenký drátek místo příze, pak odmotejte dostatečně dlouhý kus drátku, na který poté rovnou navlékněte jeden korálek za druhým. Na začátku vytvoříte oko pro háček a následně háčkujete s korálky jakoby to byla příze. Touto technikou můžete vytvořit cokoli chcete. Asi nejoblíbenější technikou pro háčkování s korálky jsou však háčkované dutinky.

hackovani-koralkovani

Háčkované dutinky

K háčkovaným dutinkám potřebujete přízi v podobné barvě jako korálky, které budou na výsledném produktu dominantní. Jelikož ale příze může různými místy prosvítat, je lepší, aby alespoň nebyla příliš výrazná a nerušilo to celkový dojem. Používá se metoda pevného oka nebo krátkého sloupku. Dává se cca 10 a méně korálků v jedné řadě, háčkuje se dokola do spirály. Tím na sebe korálky hezky navazují. S každým nahozením příze se přidá do řady další korálek, který je na přízi nachystaný předem. Tímto způsobem uprostřed vznikne "tunel", neboli dutinka.

 

Vzory dutinek

Dutinky můžete háčkovat v různých vzorech. Zajímavou možností je použít melírovanou přízi a na ni navlékat průhledné korálky. Vzor tak je tvořen právě přízí, nikoli rokajly, jak je to obvyklé. 

Pokud chcete např. náhrdelník v nějakém zajímavém vzoru, budete potřebovat schéma. To najdete buď na internetu, nebo si vytvoříte své vlastní. Pak už můžete tvořit nejen různé spirály či proužky, ale dokonce celé obrazce, geomterické tvary nebo květiny. Pokud si vyhrajete s barevnou kombinací a různým stínováním barev, výsledek bude velice originální. 

 

Zakončení dutinky

Na konci dutinky dokončíte pár řad bez korálků a ukončíte pevným okem. Ketlovací jehlu navléknete na konec dutinky a očko na jehle dobře uzavřete. Na jehlu navléknete kaplík a dutinku potáhnete dovnitř kaplíku tak, aby se celý schoval. Zbytek ketlovací jehly ustřihnete a uděláte krásné očko jako zakončení. Tento postup zopakujete i na druhé straně dutinky. Pomocí spojovacích kroužků a karabinkového zapínání pak obě strany spojíte dohromady. 

 

Naše návody: