Jak malovat na textil? Tipy a rady (nejen) pro začátečníky.

Malování na textil bude bavit děti i dospělé. Zatímco pro nejmenší děti jsou vhodné prstové barvy, pro ty větší se hodí spíše fixy nebo spreje. Dospělí mohou malovat speciálními akrylovými barvami a nanášet je štětcem nebo jiným aplikátorem. Možností je mnoho.

 

Materiály, na které lze malovat

Dříve než vyrazíte do výtvarných potřeb pro barvy, podívejte se, jaké složení má látka, na kterou chcete malovat. Podle toho si poté kupte konkrétní produkty. Obecně platí, že malovat lze na bavlnu, len, hedvábí, jutu i na syntetické tkaniny

Ale pozor! Většina barev je určena k malování na přírodní materiály nebo látky s příměsí umělých vláken (maximálně do 20 %). Pokud chcete malovat na syntetické materiály nebo na kůži, budete potřebovat speciální barvy.

malovani-na-textil

Na co malovat? Na trička, tenisky, tašky i na prostírání

Nejčastěji se maluje na trička, plátěné tašky, plátěné tenisky nebo třeba kravaty a čepice. Vylepšit si ale můžete i jednobarevné povlaky na polštáře, prostírání nebo ubrusy.

Malování na textil je ideální k tomu, abyste starým věcem vdechli nový život. Zašedlé tričko nemusíte vyhazovat, ale můžete ho ozdobit originální kresbou. Povlak na polštář, který už vám barevně neladí ke zbytku interiéru, můžete změnit k nepoznání. Stačí být kreativní.

 

Malování na textil? Co použít?

Jaké máte možnosti při výběru vhodného materiálu pro malování?

a) Fixy na textil

Na textil můžete malovat fixami, a to buď klasickými fixami na textil nebo fixami akrylovými, které jsou dostupné v několika tloušťkách. Fixy jsou vhodné především pro menší děti (pracuje se s nimi snadno), ale hodit se vám budou i v případě, že máte v plánu kreslit hodně detailů.

Speciální tip pro vás: Nedržte fixu dlouho na jednom místě, ať se nevytvoří kaňka. Pokud chcete malovat větší plochy, použijte raději barvy.

b) Barvy na textil

Chystáte-li se malovat barvami, budete potřebovat štětec (nebo spíše několik různě velkých štětců) či jiný aplikátor (například váleček). Pro začátečníky je vhodná lahvička s plastovým hrotem, která slouží k nanášení barvy. Barvu ale můžete nanášet i houbičkou nebo pomocí razítek.

c) Spreje

Na trhu jsou k dostání také barvy na textil ve spreji. Před použitím je vždy musíte protřepat. Některé spreje můžete aplikovat i na mokrou látku a vznikne tak akvarelový efekt.

Speciální tip pro vás: Použijte foukací fixy na textil, efekt bude podobný.

 

d) Prostředky na bělení prádla

Pokud se chystáte malovat na barevný textil, můžete použít (zředěné) bělící přípravky, které na zvolených místech barevnou látku odbarví.

malovani-na-tricko

Další nezbytné potřeby k malování na textil

Kromě látky, kterou chcete pomalovat a barev či fixů, se vám během vašeho tvoření bude hodit i několik dalších věcí.

  • Pokud se chystáte kreslit detaily nebo na textil psát, pořiďte si fixy nebo linery.

  • Na zdobení využijete kontury v tubě, glitrová pera nebo tekuté perly.

  • Pokud si chcete na textil něco předkreslit, bude se vám hodit fantomový fix, který z látky zmizí po několik hodinách nebo po vyprání v pračce.

  • Potřebovat budete i kelímek, papírovou utěrku k sušení štětců, podložku a pracovní zástěru.

  • Hodně barev se fixuje tak, že se přežehlí. Připravte si tedy i žehličku a pečící papír nebo látku, přes kterou budete žehlit.

 

Jak postupovat při malování na textil? Návod krok za krokem

1. Textil vyperte ve studené vodě bez aviváže. Usušte a vyžehlete, abyste si při malování nemuseli potýkat s nerovnostmi.

2. Vyberte vhodné barvy a promyslete, co budete tvořit.

3. Položte pod látku (do trička, do povlaku apod.) ochrannou podložku nebo karton, aby barvy neprosákly.

4. Vyrovnejte látku a začněte tvořit. Jednotlivé vrstvy nechávejte zaschnout.

5. Nechte svůj výtvor zaschnout a malbu zafixujte dle pokynů od výrobce barev (zažehlete, zapečte v troubě apod.).

malovane-tricko-barvou

Inspirace malování na textil

Podívejte se na videonávody: